Pieter

Van deelnemer naar stagiair

Via de gemeente werkte ik als vrijwilliger bij een dagbesteding om werkervaring op te doen. Ik maakte kennis met Viverè Centrum toen Jaike bij die dagbesteding op bezoek kwam om haar verhaal te doen. Zij vertelde over een situatie van een deelnemer en dat sprak mij aan. Het voelde alsof ze het over mij had. Ik was op dat moment bezig met de vraag: ‘Wat wil ik van het leven?’. Door dat verhaal bedacht ik dat Viverè Centrum wel eens de plek voor mij zou kunnen zijn om antwoord op die vraag te krijgen.

Als deelnemer kreeg ik alle tijd en ruimte om aan de slag te gaan met dingen die ik leuk vind. Zo ben ik een eigen ‘wereld’ gaan maken om het spel Dungeons & Dragons in te spelen. Dit trok de aandacht van andere deelnemers. Zo kwam ik met hen in contact, waardoor ik mij al snel thuis voelde op het Centrum.

Via een ander traject zocht ik naar een vervolgstap: een studie. Op het Centrum was ik ‘gewoon’ een deelnemer, maar het werk van de coaches sprak mij erg aan. Het ondersteunen van en luisteren naar de andere deelnemers voelde goed en daar zag ik ook wel wat in. Zo ben ik op het idee gekomen om een opleiding te gaan volgen, namelijk Agogisch Medewerker GGZ. Om te kijken of het echt iets voor mij zou zijn ben ik eerst als vrijwilliger aan de slag gegaan bij Viverè.

De weken gingen voorbij en ik had het nog steeds naar mijn zin. Ik begon aan de opleiding en liep twee dagen per week stage bij Viverè. Ook kwam ik nog een dag naar het Centrum om mijn huiswerk te maken, want thuis was er teveel afleiding. De omslag van deelnemer naar stagiair was best een beetje raar, maar het ging eigenlijk ook wel soepel. Ik was nog steeds Pieter van Viverè, alleen net even anders.

Als stagiair werd ik al snel meegenomen in de werkzaamheden. Activiteiten doen met de deelnemers, het opstellen en evalueren van ondersteuningsplannen, etc. Ik werd hierin goed ondersteund en kreeg ook feedback waar ik wat mee kon doen. De werkzaamheden met de deelnemers gaven mij voldoening.

Bijscholing is ook iets waar je mee te maken krijgt als stagiair bij Viverè. Zo kun je meedoen aan cursussen en workshops die o.a. worden gegeven door collega’s. Dat is altijd interessant en zeer leerzaam. Tevens word je betrokken bij het evalueren van het werkproces. Je wordt echt gezien als collega.

En nu is het zover dat ik klaar ben met mijn opleiding. Aan de ene kant ben ik trots en blij dat het mij gelukt is, aan de andere kant verdrietig dat ik afscheid moet nemen van Viverè. Het voelt echt als een thuis en het is een veilige omgeving om jezelf te cultiveren naar hetgeen je wilt bereiken. Als deelnemer maar ook als stagiair!